Tinnitus of oorsuizen: Leer meer over je opties

Image shows smiling woman

Wat is tinnitus of oorsuizen?

Tinnitus, of oorsuizen, is een aandoening die verband houdt met gehoorverlies, maar het kan veel oorzaken hebben, waaronder blootstelling aan harde geluiden, veroudering, oorinfecties en letsel. Oorsuizen is een symptoom van tinnitus en is het resultaat van je hersenen die proberen te compenseren voor het verlies van haarcellen in je oor. Tinnitus kan ook worden ervaren als een sissend, brullend of zoemend geluid..

Tinnitus treft ongeveer 15% van de bevolking. Voor sommige mensen kan het een ernstige impact hebben op hun dagelijks leven en kan het angst, stress, woede en slaapproblemen veroorzaken.

Onze korte online tinnitus test kan je helpen begrijpen of je symptomen van tinnitus hebt (zoals oorsuizen) en/of gehoorverlies. Deze twee aandoeningen worden vaak gelijktijdig ervaren.

Audika is partner van ON-GEHOORD, expertisecentrum voor tinnitus en hyperacusis. Met 28 deelnemende centra kan je overal in Vlaanderen terecht voor een eerste bilan en hulp rond je klachten.

Lees meer over de symptomen van tinnitus

Afbeelding van een vrouw die haar handen aan haar hoofd houdt

Online screening tinnitus

Mensen met tinnitus hebben ook vaak last van gehoorverlies. Met onze online tinnitus screening kan je snel achterhalen of je misschien tinnitus en/of gehoorverlies hebt en wat je mogelijkheden zijn.

Vraag 1 – Last van piepende of zoemende geluiden
Hoor je soms gepiep of gezoem in je oren, ook al is er geen extern geluid aanwezig?
Heb je soms moeite om in slaap te vallen of om je te concentreren door zoemende geluiden in één of beide oren?
Vind je het soms lastig om gesprekken te volgen omdat je niet goed kunt horen?
Zet je het volume van de tv of radio harder dan normaal?

Je resultaat:

Tekenen van tinnitus en gehoorverlies

Je antwoorden geven aan dat je symptomen van tinnitus en gehoorverlies lijkt te ondervinden. We raden je aan om één van onze hoorcentra te bezoeken. Er bestaan hoorapparaten die gehoorverlies behandelen en tinnitus kunnen verlichten.*

Boek een gratis hoortest in een hoorcentrum bij jou in de buurt

* Het resultaat van de test mag alleen als richtlijn worden gebruikt. Een officiële conclusie over gehoorverlies/tinnitus kan worden verstrekt door onze hoorzorgexperts.

Je resultaat:

Tekenen van gehoorverlies

Je antwoorden geven aan dat je symptomen van gehoorverlies lijkt te ondervinden, maar niet van tinnitus. We raden je aan om één van onze hoorcentra te bezoeken om te onderzoeken of je een gehoorverlies hebt dat behandeld zou moeten worden.*

Boek een gratis hoortest in een hoorcentrum bij jou in de buurt

* Het resultaat van de test mag alleen als richtlijn worden gebruikt. Een officiële conclusie over gehoorverlies/tinnitus kan worden verstrekt door onze hoorzorgexperts.

Je resultaat:

Tekenen van tinnitus

Je antwoorden geven aan dat je symptomen van tinnitus lijkt te ondervinden. We raden je aan om je te informeren over de behandelopties bij tinnitus om te begrijpen hoe je de symptomen van oorsuizen kan verlichten.*

* Het resultaat van de test mag alleen als richtlijn worden gebruikt. Een officiële conclusie over gehoorverlies/tinnitus kan worden verstrekt door onze hoorzorgexperts.

Je resultaat:

Geen tekenen van gehoorverlies of tinnitus

Je antwoorden geven aan dat je geen tinnitus - of geen storende tinnitus ondervindt dat je alledaagse leven beïnvloedt. Indien je in de toekomst symptomen ondervindt van tinnitus, raden wij je aan om een bezoek te brengen aan één van onze hoorcentra in de buurt.

* Het resultaat van de test mag alleen als richtlijn worden gebruikt. Een officiële conclusie over gehoorverlies/tinnitus kan worden verstrekt door onze hoorzorgexperts.

Oorzaken van Tinnitus of Oorsuizen

Er zijn verschillende factoren die oorsuizen kunnen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak is blootstelling aan harde geluiden, die de kleine haarcellen in het binnenoor beschadigen. Het suizende geluid is het resultaat van je hersenen die proberen te compenseren voor het verlies van haarcellen.

Veelvoorkomende oorzaken van Tinnitus:

  1. Blootstelling aan harde geluiden
  2. Het natuurlijke verouderingsproces
  3. Infecties in het middenoor
  4. Emotionele stress
  5. Diabetes
  6. Negatieve reacties op medicijnen
  7. Hoofd- of nekletsel
  8. Intolerantie voor geluid (hyperacusis)
  9. Onbehandelde medische aandoeningen zoals de ziekte van Ménière en otitis

Doe de online tinnitus test

Behandeling voor tinnitus of oorsuizen

Er zijn verschillende behandelingsopties voor oorsuizen of tinnitus die kunnen helpen om de symptomen te verminderen en de impact op je dagelijks leven te minimaliseren. Hoewel er geen definitieve genezing voor tinnitus is, kunnen de volgende benaderingen verlichting bieden.

 

Lees meer over de behandeling van tinnitus

Icon shows head with headphone
1. Geluidstherapie
Geluidstherapie kan het contrast tussen stille omgevingen en het suizende geluid in de oren verminderen.
icon of hearing aid
2. Hoorapparaten
Omdat hoortoestellen meer geluid naar je hersenen sturen, merk je mogelijk dat het geluid van oorsuizen minder opvalt tijdens het dragen ervan.
icon of relaxing man
3. Ontspanning en Mindfulness
Meditatie en yoga hebben bewezen effectief te zijn bij het verlichten van de effecten van oorsuizen.
icon of shield with ear
4. Gehoorbescherming
Het dragen van gehoorbescherming (zoals oordopjes) kan een effectieve manier zijn om gehoorschade door luide omgevingen te voorkomen.

Geluidstherapie als verlichting voor tinnitus

Geluidstherapie is een vorm van verlichting van tinnitus waarbij je therapeutische geluiden kunt beluisteren via je gehoorapparaten om het geluid van tinnitus in evenwicht te brengen.

Geluidstherapie kan een nuttige manier zijn om symptomen van tinnitus te beheren. Hoewel het de sensaties niet volledig kan elimineren, kan het het geluid van tinnitus maskeren, waardoor het veel minder opvalt. Dit maskeringsproces vindt plaats wanneer je je aandacht begint te richten op andere geluiden dan die geassocieerd zijn met tinnitus (zoals het suizende geluid in je oor).

image shows waves and two hearing aids

Hoorapparaten als oplossing voor tinnitus

Gehoorapparaten kunnen worden gebruikt om zowel gehoorverlies als oorsuizen te behandelen, omdat ze tegelijkertijd helpen om beter te horen en het geluid van tinnitus maskeren door geluiden om je heen te versterken.

Hierdoor kun je meer horen met minder inspanning, terwijl ook het volume van het oorsuizen wordt verminderd.

Naast dit voordeel bieden veel moderne hoorapparaten ook een functie voor geluidstherapie waarmee je therapeutische geluiden (zoals witte ruis) kunt afspelen, wat het oorsuizen verder kan maskeren.

Lees meer over hoortoestellen die kunnen helpen bij tinnitus

Gehoorverlies en tinnitus

Veel mensen die last hebben van oorsuizen hebben ook gehoorverlies (zelfs als ze zich er niet van bewust zijn). Als je enige tekenen of symptomen van tinnitus ervaart (zoals oorsuizen), dan kan het dragen van gehoorapparaten voordelig zijn.

80% van de mensen met tinnitus heeft ook gehoorverlies

Omdat hoorapparaten meer geluid naar je hersenen sturen, kunnen de symptomen van tinnitus minder hinderlijk worden.

Doordat je gehoorapparaten je gehoor verbeteren, wordt het gemakkelijker om je te concentreren op andere geluiden om je heen, waardoor de focus wordt weggenomen van eventuele tinnitus-gerelateerde geluiden (zoals oorsuizen).

Doe de online tinnitus test

 

Veelvoorkomende issues

Mensen die last hebben van oorsuizen kunnen gevoelig worden voor luide omgevingen, zoals een druk restaurant of een bar met harde achtergrondmuziek. Ze kunnen zelfs beginnen deze omgevingen helemaal te vermijden.

Indien onbehandeld, kan oorsuizen leiden tot:

  • Concentratieproblemen
  • Isolatie
  • Slaapstoornissen
  • Woede en prikkelbaarheid
  • Verhoogde gevoeligheid voor luide omgevingen

Hoewel sommigen het misschien makkelijker vinden dan anderen om de symptomen en sensaties van oorsuizen te negeren, kan oorsuizen ook een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven wanneer het gedurende langere perioden wordt ervaren.

FAQ – Tinnitus of oorsuizen

Bronnen:

1. Beck D.L. (2012) British Academy of Audiology. Podium presentation.

2. Al-Swiahb, J., & Park, S. N. (2016). Characterization of tinnitus in different age groups: A retrospective review. Noise & health, 18(83), 214–219. https://doi.org/10.4103/1463-1741.189240

3. https://medlineplus.gov/ency/article/003043.htm

4. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/03005368509078983