Afbeelding van grootouders en kleinkinderen in een zwembad
Blog

Reizen met een hoortoestel. Hoe bereid je je best voor?

5/08/2020 0:00:00 • 10 minuten leestijd

Tags • Levensstijl

De zomer is er eindelijk! Dat betekent gezellig samenkomen, lekkere barbecuefeestjes, een mooie reis maken,… Kortom, genieten van het mooie weer! Deze warme periode brengt echter ook meer kans op potentiële schade aan je hoortoestel met zich mee. Verschillende voorzorgsmaatregelen moeten dus genomen worden om je hoortoestel in topconditie te houden. Ook het vliegtuig nemen kan een stressvolle belevenis zijn, zeker voor personen met een hoorapparaat.

Bekijk onderstaande tips over hoe reizen met een hoorapparaat en ga een zorgeloze vakantie tegemoet! 

Voor het vertrek 

Ga je op reis? Vergeet dan zeker die extra reservebatterijen niet! Je zou namelijk niet willen dat je hoorapparaat het begeeft op het verkeerde moment en je batterijtjes moet beginnen zoeken op een onbekende bestemming. Als je een hoortoestel met herlaadbare batterijen hebt, controleer dan zeker dat je de oplader meebrengt.

Verder raden wij aan om batterijen en onderhoudsproducten in je handbagage te steken. Zo heb je ze steeds bij de hand en kan je ze niet kwijtraken als je ingecheckte bagage verloren gaat.

Als laatste tip kan het een goed idee zijn om een audioloog op je eindbestemming op te zoeken voor je vertrek. Als je dan problemen ondervindt tijdens je verblijf, kan je zo snel mogelijk geholpen worden. Audika zelf is actief in verschillende landen zowel binnen als buiten Europa. Zo kan je zeker zorgeloos genieten van je vakantie en voorkom je onnodige stress.

Controlecheck

Breng voor vertrek een bezoek aan een hoorcentrum voor een preventieve controle en om je hoortoestel te laten reinigen. Verder kan jeaudioloog advies geven of enkele accessoires aanbevelen afhankelijk van je eindbestemming.

In de luchthaven

Voor veel reizigers is de tijd die ze besteden op de luchthaven het meest stressvolle onderdeel van een vliegvakantie. Voor zij die een hoorapparaat dragen, is dit hele gebeuren vaak nog intenser door alle achtergrondgeluiden en kan het moeilijk zijn om zich op één stem te concentreren.

Eenmaal in de luchthaven, raden wij aan om uw hoortoestel altijd in te houden, ook als je door de veiligheidscontroles moet. Zo kan je steeds gemakkelijk alle informatie en instructies van het luchthavenpersoneel volgen.

Ook al ben je niet verplicht je gehoorapparaat uit te halen wanneer je door de metaaldetector moet, informeer je best even een medewerker over de toestellen die je meeneemt. Metaaldetectoren zijn niet schadelijk voor je hoortoestel en hebben ook geen invloed op de instellingen of batterijen van je apparaat.

Op het vliegtuig

Hou je je hoorapparaat in of niet tijdens de vlucht? Om zeker geen belangrijke informatie te missen, raden wij aan om je toestel in te houden. Echter tijdens het opstijgen en dalen kan je je hoorapparaat uitdoen om een toename aan geluid van de motoren van het vliegtuig te voorkomen.

Voor apparaten die compatibel zijn met Bluetooth, kan de vliegtuigmodus van je gsm een invloed hebben op de werking hiervan. Controleer op voorhand hoe dit werkt.

Het verschil in druk in de cabine heeft geen effect op je hoortoestel.

Water en vocht 

Je bent eindelijk aangekomen en het eerste wat je wil doen is de zee ingaan. Maar let op: hoorapparaten kunnen beschadigd geraken wanneer ze in contact komen met warmte of vocht. Zweet en water zijn dan ook de grootste boosdoeners tijdens de zomerperiode voor je hoortoestel. Vooraleer je de zee ingaat of een plons in het zwembad neemt, vergeet dan zeker niet eerst je hoorapparaat uit te halen. Ook waterproof hoortoestellen zijn maar bestand tegen water tot een bepaald niveau.

Eenmaal uit het water is het net zo belangrijk om je apparaat op een droge en veilige plaats te houden. Leg ze niet zomaar op je handdoek of tafel naast jou, maar berg ze op in een waterproof doosje. Vraag voor vertrek aan je audioloog wat je het best kan meenemen. Vergeet ook niet je haar te drogen vooraleer je je hoortoestel opnieuw in je oren steekt.

Trouwens, niet alleen zeewater of een duik in het zwembad zijn schadelijk. Ook de hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat je zweet, waardoor vocht in contact komt met de kleinste onderdeeltjes van het hoorapparaat.

Let op voor zonnecrème

Wanneer je zonnecrème aanbrengt, let er dan zeker op dat je je hoortoestel proper houdt. De chemische middelen die in cosmetische producten zitten, kunnen namelijk het plastic van je hoorapparaat beschadigen. Vooraleer je zonnecrème aanbrengt, is het dus aangeraden om je apparaat uit te halen en je handen te wassen om ze opnieuw in te steken.

Vermijd hitte

Ook een te warme omgeving kan negatieve gevolgen hebben op je hoortoestel en de accessoires ervan. Let er dus zeker op dat je je hoorapparaat niet te lang laat liggen in een warme wagen en houd ze weg uit direct zonlicht

Reinig regelmatig je toestellen

Tijdens het warme weer zweten we vaker. Dit kan een perfecte omgeving creëren voor bacteriën. Om de kans op infectie te vermijden, reinig je best vaak je hoortoestel met desinfecterende doekjes. Bovendien kan het nodig zijn om je filters en domes vaker te vervangen.

Bekijk deze filmpjes om te zien hoe.