Hoe kleiner en discreter de hoorapparaten worden – en de moderne apparaten zijn héél discreet – hoe indrukwekkender de technologie wordt die erachter schuilgaat. Heb je je ooit afgevraagd hoe zo’n minuscuul toestelletje erin slaagt om mensen zo veel beter te doen horen? En wat het verschil is tussen digitale en analoge toestellen (en welke variant je best kiest)? Wij leggen het graag uit.
Een hoortoestel is een knap stukje technologie dat je ofwel achter ofwel in je oor draagt. Het versterkt omgevingsgeluiden (zoals gesprekken, tv-programma's of de radio) om beter te kunnen communiceren en te luisteren in alledaagse situaties. Het bestaat uit drie delen: een microfoon, een versterker en een luidspreker. De microfoon ontvangt de geluidsgolven, zet die om in elektrische signalen en stuurt die naar de versterker. Die verhoogt de sterkte van de signalen, die via de luidspreker naar het oor worden gestuurd. En dat allemaal in een apparaatje dat tegenwoordig niet groter is dan een bosbes.
Tot daar de korte uitleg… 😊 De langere uitleg is iets technischer, maar onderstaand schema maakt het overzichtelijk!
De werking stap voor stap
- De microfoon pikt geluiden op.
- De verwerkingschip analyseert de geluiden.
- De verwerkte geluiden worden naar de versterker gestuurd.
- De versterkte geluiden worden doorgezet naar de luidspreker.
- De luidspreker stuurt de geluiden naar het binnenoor (via een buisje in een oorstuk in de gehoorgang of via een dun draadje naar een ontvanger in het oor).
- In het binnenoor wordt het geluid getransformeerd tot elektrische impulsen.
- De hersenen pikken de impulsen op en verwerken ze.
Analoog of digitaal?
Hoortoestellen zijn beschikbaar in digitale en analoge vorm. De digitale vorm wordt aanbevolen omdat ze in het algemeen betere resultaten opleveren dan de analoge versie. Dat komt omdat analoge hoortoestellen simpelweg geluidsgolven versterken die zijn omgezet in elektrische signalen, terwijl digitale apparaten die geluidsgolven omzetten in specifieke numerieke codes - en die bevatten meer gedetailleerde informatie over de geluidsrichting, de toonhoogte en het volume - alvorens het geluid te versterken. En dat proces maakt het gemakkelijker voor de gebruiker om het geluid aan te passen aan zijn wensen of behoeften. Daarnaast zijn de meeste digitale hoortoestellen geprogrammeerd om zich automatisch aan te passen aan de geluidsomgeving. Bovendien worden de immers minder gebruikte analoge toestellen voornamelijk bij een gehoorverlies vanaf 80 dB aangeboden.
Voordelen van digitale hoortoesteltechnologie
- Betere communicatie
- Heldere tonen / geluiden
- Natuurlijke geluidskwaliteit
- Het wegfilteren van onnodige geluiden
- Meer maatschappelijke betrokkenheid
- Minder feedback en fluitgeluiden
- Minder windgeruis
- Minder achtergrondgeluiden
- Het verstrekken van 'comfortgeluiden' voor mensen met tinnitussymptomen
- Verbeterde levenskwaliteit
- De mogelijkheid om zachte geluiden te horen
- Minder kauw- en slikgeluiden tijdens het eten en drinken
- De mogelijkheid voor het hoortoestel om zich te focussen op de dichtsbijzijnde geluiden
De hoortoesteltechnologie heeft de afgelopen twee decennia een aanzienlijke vooruitgang geboekt, waardoor de kwaliteit van het geluid en de algemene ervaring van de gebruiker aanzienlijk is verbeterd. Meer nog, de komende jaren zal deze digitale zich waarschijnlijk nog verder ontwikkelen - voor een nog betere gebruikservaring in de toekomst.