Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies

Afbeelding van hand van persoon met lawaaidoofheid met luid gereedschap
Illustratie van kaart met pin
150+ hoorcentra
in de buurt
Illustratie van persoon met koptelefoon
Gratis hoortest
volledig vrijblijvend
Illustratie van hoorapparaat
Groot gamma
hoorapparaten
Illustratie van persoon met pijl eromheen
5 jaar
zonder zorgen

Wat is lawaaidoofheid?

Lawaaidoofheid treedt op wanneer haarcellen in het gehoororgaan (de cochlea) beschadigd raken door blootstelling aan een hoger geluidsniveau dan normaal.

Normaal gesproken treedt lawaaidoofheid op in beide oren en wordt het gekenmerkt door het niet kunnen horen van geluiden tussen 3.000 en 6.000 Hertz (Hz). Het is de op twee na meest voorkomende oorzaken van gehoorverlies, na leeftijdsgebonden gehoorverlies (presbycusis).

Vormen van gehoorverlies

Afbeelding van waar lawaaidoofheid zich voordoet in het oor
Afbeelding van man met oortelefoons in zijn oren

Boek een gratis test voor lawaaidoofheid

Maak een afspraak voor een gratis gehoortest om te weten of je lawaaidoofheid of een andere vorm van gehoorverlies hebt. We kunnen je helpen je aandoening en behandelopties beter te begrijpen.
Vraag 1 van 1
Ben je ouder dan 55 jaar?

Wat veroorzaakt lawaaidoofheid?

Overmatige langdurige blootstelling aan luidere dan normale geluiden (doorgaans geluiden boven de 70 dB) is de belangrijkste oorzaak van lawaaidoofheid. 

De omvang van de schade en hoe snel het begint is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder: 

  • duur van de blootstelling;
  • geluidsniveau en nabijheid;
  • niveau van gehoorbescherming die wordt gedragen (indien van toepassing).

Lawaaidoofheid wordt veroorzaakt door recreatief geluid (luide muziek, concerten, gebruik van koptelefoons, enzovoort) of beroepsmatig geluid (werken in een fabriek, industrieel geluid, werken op een bouwplaats zonder gehoorbescherming).

4 veelvoorkomende tekenen van lawaaidoofheid

De belangrijkste symptomen van lawaaidoofheid verdwijnen vaak nadat de blootstelling aan het lawaai stopt. Als de blootstelling aan lawaai wordt herhaald en er meer cellen worden vernietigd, kan je blijvend gehoorverlies ontwikkelen. De symptomen zijn zelden pijnlijk, maar kunnen moeilijk te identificeren zijn. 

Tekenen van gehoorverlies

Afbeelding van vrouw met ongemak in haar oor
1. Een gevoel van druk of volheid in het oor  
Afbeelding van vrouw die hand bij haar oor houdt
2. Spraak lijkt onduidelijk of mensen klinken alsof ze mompelen
Afbeelding van bijen
3. Piepende of zoemende geluiden in het oor (tinnitus)
Afbeelding van zingende vogel
4. Moeite met het horen van hoge tonen

Hoe kan lawaaidoofheid worden voorkomen?

Lawaaidoofheid kan worden voorkomen door gehoorbescherming te gebruiken. Gehoorbescherming is online en in hoorcentra in vele variaties verkrijgbaar. De kosten van de beschermende uitrusting bepalen grotendeels het beschermingsniveau dat deze biedt. Dit soort gehoorbescherming beschermt het oor tegen zenuwschade door het geluidsniveau te dempen.

Hoe gehoorverlies te voorkomen

Soorten gehoorbescherming die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn onder andere:

  • Schuimrubberen oordopjes - Schuimrubberen oordopjes zijn de goedkoopste vorm van gehoorbescherming die op de markt verkrijgbaar is en worden voornamelijk in de bouwsector gebruikt. 
  • Rubberen oordopjes - Deze lijken op schuimrubberen oordopjes, maar zijn steviger, wat betekent dat ze mogelijk niet geschikt zijn voor alle gehoorgangen. 
  • Oorkappen met band - Deze vorm van gehoorbescherming bestaat uit oorkappen die zijn verbonden door een hoofdband. Ze lijken op koptelefoons met ruisonderdrukking en worden vaak gebruikt voor luide recreatieve geluiden. 
  • Aangepaste oorstukjes - Aangepaste oorstukjes zijn over het algemeen gemaakt van siliconen en op maat gemaakt om precies in het oor van de gebruiker te passen. 

Gehoorbescherming

Afbeelding van audioloog die hoorapparaten aan een koppel laat zien in het hoorcentrum.

Behandeling voor lawaaidoofheid

Vaak kan lawaaidoofheid met hoorapparaten worden behandeld. Hoewel de gehoorbeschadiging zelf niet kan worden genezen, zijn hoorapparaten effectief in het aanzienlijk verbeteren van je vermogen om de geluiden en gesprekken om je heen te horen. 

Naast het dragen van hoorapparaten kan het vermijden van blootstelling aan overmatig harde geluiden ook voorkomen dat je gehoorverlies erger wordt.

Boek een gratis hoortest Behandelen gehoorverlies

Afbeelding van Anne-Marie Caron, klinisch audioloog
Anne-Marie Caron, klinisch audioloog

Anne-Marie heeft een Master in Audio/logopedie (spraak-, taal- en gehoorwetenschappen). Ze heeft zowel in de particuliere als in de openbare sector gewerkt en heeft ervaring met het aanmeten van hoorapparaten en het verlenen van advies over hoorapparaten. In haar huidige functie als klinisch audioloog voert ze testen uit met gebruikers waarbij de personen hoorapparaten testen die zich nog in de ontwikkelingsfase bevinden.

Relevante links